Handledning

Vad är handledning

Nedan är de tre centrala teman i handledning som handledningsgrupper ofta vill arbeta med och reflektera över i sin grupphandledning. Först, och kanske det viktigaste, är processhandledning. Att få möjlighet att tala om och reflektera över olika känslomässiga reaktioner i arbetet. Andra temat handlar om ett behov att reflektera över metodik. Det tredje temat handlar om att reflektera över strategiska aspekter i arbetsprocessen. Den sista kvadraten syftar jag på att grupphandledning ska generera energi och arbetsglädje.

Embreus Psykoterapi och Handledning

Handledning ser jag som ett forum för yrkesutveckling, kvalitetssäkring och för personlig växt och mognad i den professionella rollen.

Handledning bedriver jag i min lokal i Trollhättan, samt i lokal som jag hyr i Göteborg vid behov.

Inför uppstart av handledning, och i det första mötet, skapar vi ett handledningskontrakt. Jag intervjuar gruppen om deras erfarenheter av handledning de har uppskattat (som ger mig lite ledtrådar om sånt vi kan skapa igen) och om handledning de inte alls har uppskattat (vilket ger mig ledtrådar om sånt vi ska undvika). Tillsammans bestämmer vi också hur vi ska arbeta i handledningen.

Förväntningar

Mina förväntningar på mina handledningsgrupper är att ni ska prioritera handledningstillfällena. Jag vill att ni ska tänka in handledningen i det vardagliga arbetet, för att på så sätt lättare hitta teman de vill arbeta med på handledningen.

De förväntningar jag tycker är rimligt att ställa på mig är bl.a att bidra till att skapa en trygghet i handledningsgruppen. Dessutom att vara lyhörd och att hålla den struktur och ordning vi har kommit överens om. Givetvis också att min kompetens och erfarenhet blir en tillgång för gruppen.

Handledningsprocessen

När vi träffas börjar vi med att checka in. En runda om läget. Därefter inventerar vi handledningstema. I respektive handledningstema ger du oss din handledningsfråga och en kort bakgrund om det vi kan behöva veta som bakgrund till din handledningsfråga.

Därefter vill jag gärna intervjua dig en kort stund, kanske 10-15 min. Sedan kan gruppen ställa frågor som är kopplade till det du ville ha hjälp med. Jag vill sedan att gruppen har ett reflekterande samtal ca 10-15 minuter om det de har lyssnat till. Du lyssnar bara då. Därefter får du reflektera över vad som var användbart för dig i handledningsprocessen.

För chefer

Att vara ledare och chef, oavsett nivå, kan också innebära utmaningar där behov av extern handledning/stöd kan bli aktuellt. Jag har lång erfarenhet av samarbete med ledningsgrupper och chefer och ser handledning/konsultation som ett viktigt stöd i chefsrollen när det uppstår svårigheter

Här är en länk till en intressant och väl genomförd studie av handledning

Samarbete För Trygghet

2007 – 2017 arbetade jag på heltid med utbildning i lösningsfokuserat och systemiskt barnskyddsarbete – Signs of Safety. Under åren utvecklade jag SofS till att passa in bättre i vår svenska kontext. Är du intresserad av detta kan du ladda ner den kursbok jag skrev 2017 här: Samarbete För Trygghet