Som man frågar får man svar: Om Systemisk Intervjumetodik
Jag bestämde mig snabbt att jag vill skriva om något som har med familjeterapi att göra. Jag är väldigt inspirerad av Karl Tomm – läkare, familjeterapeut, professor i psykiatri och verksam på Calgary Family Therapy Center. 1974 startade han Calgary Family Therapy Program på Calgary University. Sedan dess har han hängivet ägnat sig åt att utveckla och förfina den systemiska familjeterapin. På slutet av 80-talet skrev Karl Tomm en serie mkt betydelsefulla artiklar. Tre artiklar var i en serie med huvudrubrik: interventive interviewing. De var i sin tur inspirerade av Milanoteamets (främst Ceccin o Boscola) arbete som Karl Tomm skrev två uppskattade artiklar om.
Reflexiva frågor – temat för Som man frågar får man svar
Den artikel jag utgick ifrån under mitt uppsatsarbete var om ‘reflexiva frågor’. Karl Tomm beskrev en rad olika reflexiva frågetyper. Frågorna är det centrala. Dessa reflexiva frågor ville jag använda som utgångspunkt i en studie av en familjeterapisession. Turligt nog visade det sig att jag fick möjlighet att använda en redan transkriberad session som just Karl Tomm själv genomförde.
Det arbetssätt som Karl Tomm förespråkar ingår i det som också kallas språksystemisk familjeterapi. Där ingår Lösningsfokuserad, Narrativ och Systemisk familjeterapi. Familjeterapeutens frågor syftar huvudsakligen till att få familjemedlemmar att reflektera över sin situation, som framgår ur deras svar. Frågor i en cirkulär stil illustrerar att som man frågar får man svar. Som man frågar får man svar beskriver hur Karl Tomm i familjeterapisession noga lyssnar på svaren och och hur han arbetar med reflexiva frågor. Ur den uppstår nya teman som familjeterapeuten utforskar. Att arbeta cirkulärt är att utforska alla familjemedlemmars syn på det aktuella temat vi är i. Att identifiera hur familjemedlemmar kan uppfatta skillnader, likheter, varianter, olikheter mm är delar av det cirkulära utforskandet.