En reflektion om hur språket påverkar vårt tänkande om friskt och sjukt.
För personer som har gått igenom svåra traumatiska livserfarenheter uppstår ett psykologiskt fenomen som kallas dissociation. Delar av medvetandet splittas av till omedveten nivå, men dyker upp i något som kan kallas för en dissocierad jag-del.
Tala med en dissocierad jag del. Ego State Therapy inspirerat arbetssätt
I en psykoterapisession intervjuade jag en persons dissocierade ’jagdel’. Vi talade om när den jag-delen kunde känna sig trygg med att det medvetna jaget klarar av att hantera de besvärande livserfarenheterna. ”När hen är frisk” svarade ’jagdelen’. När intervjun var klar bad jag personens anhörige som var med i samtalet att dela med sig av sina tankar. Reflektionen handlade om vad som är friskt och vad som är sjukt. Den anhörige sa ‘hen är ju frisk i så många avseenden, klarar så enormt mycket’. Tillsammans prövade vi formuleringen: ‘du är en frisk person som har drabbats hårt’. Det öppnade upp för personen att tänka på ett nytt sätt om sin situation. Ett viktigt exempel om tankar runt friskt och sjukt, och hur det kan skapa en förvrängd syn på mig själv.
Att skapa hopp
En annan person i terapi kände en sorg över känslan att aldrig kunna må bra. Hen tänkte; jag är sjuk, jag har flera diagnoser, så mycket ångest och känner en enorm trötthet. I personens livserfarenheter fanns klara indikationer på trauma, övergivenhet och svek. Livet har varit tufft. Men de senaste 11 åren har personen kämpat och lyckats bryta de mest destruktiva inslagen till en positiv livssituation nu. Jag reflekterade över hennes uttryck ‘jag måste vara sjuk’ och omformulerade det reflexivt (ngen absolut sanning) att ‘jag kan tänka att du är en frisk person som är hårt drabbad.
Den omformulering hjälpte hen att ändra synen på sig själv som en sjuk person som aldrig kommer att kunna må bra igen till ’jag är inte sjuk – jag är frisk men har drabbats hårt av svåra livserfarenheter.’ Det öppnade upp för möjligheten att känna hopp och tro på att det är möjligt att kunna må bra igen i en framtid.
Psykiatrins syn om friskt och sjukt
I den kliniska världen inom psykiatrin används uttrycket ’sjukdomstillstånd’ som en utgångspunkt för val av insats som bör erbjudas och en utredning för att fastställa diagnos görs. Alltså en omvänd användning av synen om friskt och sjukt.
Detta är ur ett psykiatriskt, kliniskt och diagnostiskt perspektiv högst begripligt och jag accepterar/respekterar det. Men – jag utforskar inte ‘vilket sjukdomstillstånd’ min klient har. Min startpunkt i en psykoterapiprocess är min klients berättelse om sig själv, sina livserfarenheter, vad som är svårt och hindrande för att känna välbefinnande. Jag är mån om att utforska vad som fungerar bra i livet, när min klient har stunder där hen mår bra, vad min klient fortfarande klarar av och vad hen är tacksam och glad över i sitt liv idag.
Externalisering
Utifrån berättelsen arbetar jag ofta med den narrativa terapins idé om ’externalisering’. Det innebär en omformulering från ’jag är problemet’ till ’problemet har kommit in i mitt liv och det har jag aldrig bett om’ och inleda samtal om hur ’problemet’ kan bemötas, konfronteras, hanteras och kanske till och med börja ses som en del av mig som jag kan känna sympati och medkänsla för, och på det viset börja tänka på ’problemet’ i helt nya banor – mer konstruktiva och salutogena känslor, tankar och bemötanden.
Ödet
Det finns tillfällen i terapeutiska processer när jag tänker att begreppet ’ödet’ är relevant att använda. Man väljer inte sina föräldrar, man kan ha ärvt delar av dysfunktionella aspekter i personligheten (ofta beskrivet i termer av diagnoser som Autism, ADHD, BiPolär, Emotionell instabilitet mm) och jag har av mina livserfarenheter tillfogats ett lidande som begränsar mig. Det är ödet. Det blir för mig en form av ’externalisering’ – det är inte ditt fel, eller fel på dig – det är så det är och det är ditt öde. Stora delar av din personlighet är bra, konstruktiv och du har gjort massor för att kunna gå vidare. Men livet kan ändå vara fruktansvärt svårt att stå ut med och att hantera. Därför är det så viktigt att kunna erbjudas kvalificerad psykoterapi där det finns möjlighet att bearbeta färdigt.