Här är ett videoklipp – (Hyfsat kortfattat men tyvärr ganska dålig ljudkvalitet) – av Bruce Wampold som på 3 min 43 sek svarar på frågan: “Vad gör psykoterapi hjälpsamt”. Tips: Klicka på ‘kugghjulet’ när du har startat videon och välj undertextning.
Bruce Wampold har forskat och studerat vad som gör psykoterapi hjälpsamt i många år. Han har kommit fram till att det inte är metoden i sig som är den viktigaste faktorn för positiva resultat av forskningen. Det intresserar mig och här skriver jag lite om det.
Mer om Bruce Wampold
Vilka faktorer gör psykoterapi hjälpsamt
Om det inte är metoden, vad är det då? Jo, det handlar istället om andra viktiga faktorer:
– en positiv samarbetsrelation har etablerats mellan klient och terapeut
– terapeuten och klienten arbetar mot ett gemensamt mål
– och de har en överenskommelse om arbetssättet
– terapeuten är välutbildad, skicklig och flexibel i sin metod
– metoden står på en gedigen vetenskaplig, teoretisk och praktisk grund.
Wampold hävdar, med tanke på vilka faktorer som gör att psykoterapi hjälper, att all psykoterapi hjälper. Men det förutsätter att de står på en gedigen kunskapsgrund och bygger på ett strukturerat arbetssätt. Det är alltså inte metoden i sig som är den avgörande faktorn. All psykoterapi som står på gedigen teori och praktikgrund hjälper.
Terapeutfaktorn
Här kommer vi då till en fjärde viktiga faktorn: Terapeutfaktorn har stor betydelse i förklaringen om vilka faktorer som gör att psykoterapi hjälper.
Tänk dig en forskningsdesign där man vill se om en metod får samma effekt när 20 olika terapeuter som arbetar med samma metod ingår i studien. Tror du att alla 20 terapeuter kommer att få helt jämförbara resultat? Nej, givetvis inte. Några kommer att hamna på “underkänt” och några kommer att hamna på “mycket väl godkänt” och vi får en större grupp som hamnar på “godkänt”. Detta handlar om “Terapeut-faktorn”. Och här kan metoden ha en betydelse för vilka faktorer som gör att psykoterapi hjälper. En terapeut som är skicklig i sin metod gör ofta ett bra jobb som hjälper, men metodaspekten påverkar indirekt – det är terapeutens skicklighet, tilltro till sin metod etc som är det avgörande.
En terapeut som brinner för den metod han valt, som är nyfiken och hela tiden strävar efter att utvecklas, har handledning och inte är rädd för att göra korrigeringar i sitt sätt att arbeta utifrån feedback från sina klienter – ja, den terapeuten hamnar sannolikt i kategorin “bra terapeut”.
Till översikten av mina artiklar