I en komplex terapi jag arbetade med sökte jag kollegial handledning med en fd kurskamrat från psykoterapeutprogrammet. I våra samtal berättade kollegan om två terapimodeller som jag tidigare inte hade kommit i kontakt med: Ego-State Therapy och Internal Family Systems Therapy.
Jag fungerar så, att om någon jag har förtroende för nämner en terapimetod som hen anser vara en bra metod, då kollar jag upp den metoden. Först letar jag fram trovärdig information på nätet och oftast då från företrädare för metoden. Nästa steg är att jag köper hem litteratur. Jag har fyra böcker om vardera metod som jag har och håller på att plöja igenom. Jag har dessutom anlitat en internationellt erkänd terapeut, handledare och utbildare i Ego-State Therapy som jag nu har regelbunden handledning av. Det är Wendy Lemke från USA. Jag kommer nu också delta i en två-dagars utbildning i Ego-State Therapy och disocciativa jagtillstånd i september, i Zürich, Schweiz.
Ego-States – Jag-delar
Jag har blivit mycket inspirerad av dessa två metoder. Ego-States syftar på en observation att vi människor inte bara har ”ett jag-tillstånd” utan ofta flera stycken. Dessa jagtillstånd tillhör det normala. Reflektera över när du någon gång har önskat något väldigt starkt. En ”röst” inom dig driver på och vill skaffa den direkt. En annan ”röst” inom dig bromsar och är inte förtjust i idén. Det kan också vara så i en krissituation. T.ex efter en tid i en relation som inte blev bra, kan du kanske ha reflekterat över varför jag inte lämnade tidigare. En del inom dig ville lämna och en annan del inom dig kanske var rädd för att bli ensam. Jag är en person på jobbet och delvis en annan privat, etc.
Disocciation
I allvarligare situationer, t.ex för personer som vuxit upp i allvarlig kronisk omsorgssvikt. Kanske även med långvarig utsatthet för fysisk, psykisk och/eller sexuella övergrepp. Eller som har varit med om andra allvarliga traumatiska händelser (naturkatastrofer, våldsamma dödsfall, tortyr mm). Då kan den traumatiska reaktionen vara så svår för vårt medvetande att minnen, känslor och tankar från händelsen måste splittas av.
Det görs för att skydda mitt medvetna jag från de outhärdliga minnena, känslorna och tankarna. Ett Ego-State (jag-tillstånd) skapas då som får ta hand om den delen. Ytterligare ett jag-tillstånd kan skapas som får stå för försvar och hanterastrategier för att hjälpa det förstnämnda jag-tillståndet att hålla de outhärdliga känslorna borta. Ett tredje jag-tillstånd kan skapas för att ta hand om alla känslor av skam, sorg, skuld, äckel och självförakt. Vi talar här om dissociativa jag-tillstånd. Samtidigt med dessa olika dissocierade jag-tillstånd fungerar vårt ursprungliga och naturliga medvetna jag – kärnjaget i vardagen.
De olika dissociativa jag-tillstånden ses som hjälpsamma för kärnjaget. Men får obearbetat ofta negativa konsekvenser för individen. Självskadande, Självmedicinerande, Självförtryckande är dysfunktionella känslor, tankar och beteenden som kan följa efter allvarliga traumaerfarenheter.
Det har varit fantastiskt givande för mig att ta del av dessa två olika men sammankopplade metoderna och i den terapi jag inledningsvis nämnde som blev incitamentet för mig att studera dessa metoder, så har processen varit mycket konstruktiv och till hjälp för den person jag arbetar med.
Kan varmt rekommendera alla psykoterapeutkollegor att titta närmare på dessa metoder.
Här är två länkar:
Ego-State International – https://www.egostateinternational.com/
Internal Family Systems Sverige- https://ifs-institute.com/