Den här artikeln handlar om min besvikelse över det system vi har i Sverige när det gäller tillgång till psykoterapi i Sverige.
Tillgång till psykoterapi i Sverige är kraftigt begränsad om du inte är beredd att betala för privat psykoterapi. Upplever du psykiska besvär ska du vända dig till din vårdcentral. Det är ”första linjens’ psykiatri. Där träffar du en läkare som bedömer ditt mående. Läkaren är den som avgör om du bör erbjudas psykoterapi. På vårdcentralen möts du vanligtvis av en person som inte är legitimerad psykoterapeut, och du erbjuds en kort insats, vanligen ca 5 samtal á 45 min, i bästa fall upp till 10 samtal vilket begränsar din tillgång till psykoterapi i Sverige.
Har du allvarligare psykiska problem remitteras du vidare till vuxenpsykiatrin. Ett vanligt scenario då är tyvärr långa väntetider och ofta erbjuds du ångestdämpande och/eller antidepressiv medicin utan kompletterande kvalificerad psykologisk behandling för att öka din tillgång till psykoterapi i Sverige.
KBT-dominansen = likriktning av vilken form av psykoterapi i Sverige du får
Den psykoterapeutiska metod som är vanligast på vårdcentralerna i Sverige är KBT. Socialstyrelsen rekommenderar KBT som första val när det gäller de vanligaste orsakerna att söka psykologisk hjälp: ångest och depression. I den här artikeln skriver jag om forskning runt psykoterapi som du också kan läsa. Det råder en debatt om hur socialstyrelsen ser på forskning om psykoterapi och hur KBT har fått den dominerande ställning den har idag, vilket påverkar tillgången till psykoterapi i Sverige.
Näst intill 100% av de annonser som kommer ut med jobb som psykolog, psykoterapeut eller kurator på vårdcentral kräver att du har utbildning i KBT. Det har resulterat i en allvarlig likriktning där du måste anpassa dig till metod och inte tvärtom – att psykoterapeut anpassar sin metod till dina behov och vad som passar dig för att säkra bästa möjliga tillgång till psykoterapi i Sverige.
Dessutom har nu många ‘vårdcentraler’ dykt upp ‘på nätet’. Där erbjuds du ett fåtal 20 minuters KBT-behandlingar och du får länkar till material där du får råd och tips om hur du kan ‘egenvårda dig’. Det räcker inte för att garantera adekvat tillgång till psykoterapi i Sverige.
Valet som återstår – gå privat och betala dyrt
När du då kanske hamnar i en situation att den hjälp du erbjuds inte hjälper, den metod du erbjuds inte stämmer med dina behov har du således i princip bara ett alternativ: Du vänder dig till en privatpraktiserande leg.psykoterapeut där du får betala mellan 800 – 1500:-/45 min/1 tim. Det blir svårt för ekonomin om du behöver gå en gång/vecka och kanske upp till 20 gånger. Om du går individuellt hos mig hamnar det på 16.000:-. I och för sig kanske en god investering om du har en god ekonomi, men det bristande systemet för tillgång till psykoterapi i Sverige begränsar medborgares möjlighet till psykoterapi kraftfullt.
Vissa regioner (Region Skåne t.ex) har tecknat avtal med psykoterapeuter där du kan erbjudas upp till 20 samtal, vilket är ett bättre system, men det är inte alla regioner som har löst tillgången till psykoterapi i Sverige på det viset. I de flesta regioner i Sverige är du hänvisad till vårdcentral. Om det inte hjälper dig återstår att vända sig till en privatpraktiserande psykoterapeut.
Tyskland blir ett föredöme
I Tyskland t.ex, har man ett helt annat system. Psykoterapi ingår i deras sjukförsäkringssystem. Du kan då erbjudas upp till 5 bedömningssamtal och därefter kan du ansöka hos försäkringskassan för kostnaderna för psykoterapi. Beviljas du detta har du möjlighet att få mellan 25-100 timmar. Du väljer själv vilken psykoterapeut du går till och du får möjlighet att gå till en psykoterapeut vars arbetssätt du tror passar dig bäst. Ett helt annat system än vad du får tillgång till i Sverige.
Systemet som Tyskland har infört borde införas i Sverige för att förbättra tillgången till psykoterapi i Sverige.
Så hur kommer det sig att Tyskland har valt den här vägen? Svaret är att det blir samhällsekonomiskt en jättevinst. Sjuktalet minskar, den psykiska hälsan ökar, medborgare känner sig tryggare genom att kvalificerad psykoterapi har gjorts tillgängligt. Det kan också vara en sociokulturell aspekt som följt i andra världskrigets spår och den kollektiva skuld Tyskland har burit efter nazismen.
Här är ett radioprogram från Sveriges Radio, Vetenskapsradion på djupet, där du kan lyssna till hur det fungerar i Tyskland om du vill fördjupa dig lite mer i frågan.
Jag tänker att det är viktigt att stödja de partier och organisationer, (t.ex psykoterapicentrum) som kan föra en talan för en bättre tillgång till psykoterapi i Sverige.